21 квітня 2020 | Фоміна Віра

10 найцікавіших книг для підлітків

Чим зайняти себе довгими весняними днями, щоби провести час з користю та радістю? Звісно, читати цікаві книжки. Відшукати книгу, яка б була близькою по духу, говорила б з підлітками зрозумілою для них мовою і на ті теми, які їх турбують, непросто. Тож,пропоную для вас найцікавіше. Ці захопливі історії допоможуть відволіктися від поганих думок, зберігати спокій та отримувати задоволення водночас.

1. Саша Камінська "Не кажи нікому" -«Не кажи нікому» — це історія-щоденник 14-річної Аріни, сповнена абсолютно реальних подій, почуттів, першого кохання, травм і вчинків, за які потрібно нести відповідальність. На думку авторки, підлітки здатні самостійно зробити висновки з того, що стається, а також впізнати себе, пізнати інших і зрозуміти, що підходить саме їм як особистостям.

 

 

 

 

 

2. Лорі Голс Андерсон "Говори"- роман написаний у формі щоденника тринадцятирічної дівчинки. На перший погляд, у ньому показано звичайне шкільне життя американського підлітка, який не надто добре комунікує з учителями, батьками й друзями. Та на цьому тлі перед читачами постає страшна реальність, у якій панує лицемірство, байдужість, егоїзм, емоційне й фізичне насильство. Ця книжка допоможе юнакам та дівчатам розібратися в собі та уникнути помилок, а батькам — зрозуміти власну дитину.

 

 

 

 

3. Гридін Сергій "Не такий" Ця книга вражає своєю відвертістю. Про школу, родину, суспільство, полишених самих на себе дітей, і взагалі про життя, яким воно є – без прикрас і без купюр, сповнене суворих реалій і випробувань. Може, хтось скаже, що бути дитиною, тим паче підлітком – просто. Але якщо ти відрізняєшся від решти, скажімо, надмірною вагою, тобі не оминути зневаги і знущань однолітків і навіть дорослих.

 

 

 

 

4. Сергій Гридін "І паралелі перетинаються" -маленька книга про світ дорослих та світ підлітків. І часто ці два світи проходять паралельно, не перетинаючись. От і в головного героя Романа так. Ззовні це цілком нормальний хлопець, який живе в хорошій сім*ї, непогано навчається і ніколи не робить нічого протизаконного і поганого. Але серед усього цього примарного благополуччя хлопець відчуває себе одиноким і не зрозумілим, а неприємна подія в школі про яку соромно сказати батькам ще більще вгонить юнака в депресію. І як знахідка оті суіцидальні групи...

 

 

 

 

5. Гридін Сергій "Дорослі зненацька". Шістнадцятилітній Тимко звик бути самостійним. Попри те що інколи хлопцеві бракує тата, який пішов від них з мамою, коли Тимко був ще маленький, він намагається не закидати школу і знайти якийсь підробіток. Все змінюється, коли Тимко вперше закохується і втрачає голову. Тепер і йому, і його коханій — п’ятнадцятилітній Юлі — доводиться дуже швидко подорослішати і стати відповідальними за нове життя. А це геть непросто, коли сам ще майже дитина.

 

 

 

 

6. Нікола Юн "Увесь цей світ" - надзвичайно зворушлива історія про чисте кохання, непереборне бажання свободи і вічну проблему відносин батьків і дітей. Меделін протягом майже всього свого життя жодного разу не виходила з дому. У неї страшна невиліковна хвороба, через яку дівчина з дитинства живе за склом, схована від зовнішнього світу: будь-що «ззовні» може принести їй смерть. Єдині, з ким Меделін може спілкуватися – це мама і медсестра. Усі решта несуть їй смертельну небезпеку. Життя дівчини змінюється, коли в сусідній будинок переїжджає нова сім’я...

 

 

 

 

7. Зої Заґґ «Дівчина онлайн» - Пенні — шістнадцять, тож, як і в багатьох підлітків, її життя не таке просте, як видається. Дівчина захоплюється фотографією, має найкращого друга Елліота, та не може порозумітися з однолітками. Про свої розчарування, конфузи, стосунки з хлопцями та панічні атаки вона чесно й відверто розповідає у своєму блозі під ніком Дівчина Онлайн.

 

 

 

 

 

8. Андреас Штайнгьофель «Середина світу». Сімнадцятирічний Філ намагається знайти своє місце серед вихору людських дивацтв. Він шукає порозуміння з ексцентричною мамою та відлюдькуватою сестрою-близнючкою, мріє дізнатися бодай щось про свого батька, закохується у нового загадкового однокласника, досліджує «чорні діри» власної душі разом з найближчою подругою та змалечку чинить опір «маленьким людям» – жителям провінційного містечка, на краю якого хлопець живе у великому занедбаному маєтку. Це історія про все перше, раннє, несподіване, що стається на початку життєвого шляху.

 

 

 

 

9. Джон Грін "Провина зірок" - пронизлива історія кохання двох підлітків, невиліковно хворих, які не знають, що чекає їх завтра, не мають майбутнього, змушених щодня здійснювати подвиг, щоб жити, дихати, любити, знайшла відгук у душах мільйонів читачів.
При цьому Хейзел і Огастус - звичайні молоді люди, вони бувають різкими, образливими, ревнивими, навіть злопам'ятними. Їм нема кому зігнати всю свою біль від того, що життя виявилося занадто жорстоким до них. Винних немає. Хіба що тільки зірки?

 

 

 

 

 

10. Сьюзан Хінтон "Аутсайдери". Є романи дорослішання, а є романи виховання. Цей належить до другої категорії. Сьюзан Хінтон почала писати його ще в 15. Мабуть, саме тому персонажі вийшли такими живими, а їх конфлікти – жорсткими та безкомпромісними.Формально, бій йде між західними та східними районам міста, а по суті – між двома світами. Дітьми простих бідних сімей та мажорами, про яких тоді казали «золота молодь». Цей роман належить до світової класики XX століття, він здобув визнання мільйонів читачів, а ще став безперечно культовим для американської літератури.

 

 

 

 

Переважна більшість пропонованих книг є у фонді шкільної бібліотеки, їх із задоволенням читають учні Нашої Першої.

Також ви зможете прочитати книги онлайн, скачавши за посилання https://royallib.com/

Людмила Білей- шкільний бібліотекар


Ви можете слідкувати за відповідями до цього запису через стрічку RSS 2.0. Ви можете прокрутити до кінця та залишити відгук. Пінги в даний час не допускаються.