12 травня 2020 | Фоміна Віра

125 річниця з Дня народження поета-земляка Тодося Осьмачки

1895-1962

 Моя Україно, недоле моя,

була ж ти мені дорогою.

А нині тебе вже питаюся я,

ох, що ж ти зробила зі мною?

(Тодось Осьмачка)

Пам’ять – неоціненний скарб кожного народу. Там є майбутнє, де пам’ятають минуле і його творців. Забуті імена. Колись чиясь жорстока і підла рука намагалась викреслити і віддати забуттю справжніх витязів української літератури. Це стосується і Тодося Осьмачки.

Тодось Осьмачка — один з тих українських письменників, життя і творчість яких глибоко та всебічно не досліджена.

Народився поет 16 травня 1895 року в селі Куцівка на нашій Смілянщині в родині сільського робітника Степана, який працював у маєтку поміщика Терещенка. Мати була жінкою доброї душі і завжди багато працювала. Після народження Тодося вона оглухла.

З великого гурту своїх дітей батько спромігся дати середню освіту лише найстаршому синові — Тодосеві. Вищу Осьмачка здобував уже самотужки. Замолоду Осьмачка вчителював.

Перший його вірш був надрукований у газеті “Черкаські вісті”. Та розпочалася Перша світова війна, і Тодося мобілізували до армії. Уже на фронті, розуміючи всю безглуздість воєнних протистоянь, симулював туберкульоз, аби розпрощатися з армією. І таки домігся свого.
Під час Першої світової війни за свою поему «Думи солдата» був відданий під військово-політичний суд. Але революція внесла свої корективи. З 1920 року він інструктор з підготовки робітників освіти в Кременчузі. Навчається в Київському інституті народної освіти (так тоді звався університет).

У студентські роки почалася його участь у літературному житті.

Вчителював у народних школах, упродовж 2-років (на початку 30-х) мешкав на Кубані. Виступав з послідовною критикою комуністичної ідеології .
У 1933 році був арештований більшовицькою владою, зазнав переслідувань з боку радянської репресивної психіатрії. 1942 року виїхав до Львова, а звідти, в 1944 році, - до Німеччини.

1948 року мешкав у США. Член емігрантської організації «Мистецький український рух». Займався перекладацькою діяльністю і мандрував світом. Переїхавши до Сполучених штатів Америки, Тодось намагався зосередитися на своїй творчості, але гнаний постійними страхами і страждаючи від манії переслідувань, переїжджає то з одного місця, то з другого. Канада, Франція, Югославія, всюди і ніде – перекоти-поле.

Останні роки життя Т. Осьмачка жив у Америці. Тривога, передчуття переслідували його. Він їздив по світу. Шукав невідомо чого й утікав невідомо від чого. Відчай, депресії ще більше ламали дух письменника. Це й стало причиною тяжкого злому. Помер Т. Осьмачка в 1962 році в психіатричній клініці в США.  Похований у штаті Нью-Джерсі.

У роки незалежності Тодось Осьмачка своїми творами нарешті повернувся в Україну.

Життя і творчість Тодося Осьмачки досліджував Михайло Слабошпицький. У 2005 році він видав роман-біографію «Поет із пекла (Тодось Осьмачка)», за яку був нагороджений національною премією імені Шевченка.

Сьогодні в Україні читають та вивчають  Осьмачку, його твори можна купити у книгарнях, або ж взяти у бібліотеках.

Поета  пам’ятають і шанують на малій батьківщині — в рідній Куцівці, а в Смілi діє міськрайонний благодійний фонд «Тодося Осьмачки».

 Найвідоміші твори Тодося Осьмачки

Осьмачка, Теодосій. Із-під світу : Поетичні твори / Т. Осьмачка. - Нью-Йорк : Українська Вільна Академія Наук, 1954. -317 с. : портр.

Осьмачка Т. С. Хто : Поезії. Для ст. шк. віку / Т. С. Осьмачка ; упорядн. Л. Світайло ; авт. передм. М. Жулинський ; худож. О. Руденко. -К. : Веселка, 1995. -203 с

Про особисту драму і драму рідного народу, понівеченого сталінським терором, йдеться у віршах талановитого українського поета Тодося Осьмачки, який пройшов пекельні кола репресій, круті емігрантські дороги життя і загинув на чужині, у США.

Осьмачка, Тодось.Ротонда душогубців : Оповідання / Т.Осьмачка.-К. : Український письменник, 2008. -287 с

У творі зображено глибокий трагізм долі українського народу напередодні великого голодомору 1932-33 років, подано художньо-психологічний аналіз організаціїї  штучного голодомору

Тодось Осьмачка. Старший боярин. План до двору : Романи / Т. Осьмачка ; підготовка текстів С. П. Пінчука. -К. : Український письменник, 1998. -239 с.

До книги увійшли два романи Тодося Осьмачки, письменника трагічної долі , поета і прозаїка, у творах якого – «перелита в слово Україна» і, зокрема, - жахлива правда про більшовицький терор на Україні в 20-х –30-х роках XX століття.


Ви можете слідкувати за відповідями до цього запису через стрічку RSS 2.0. Ви можете прокрутити до кінця та залишити відгук. Пінги в даний час не допускаються.