2 жовтня 2019 | Фоміна Віра

Zero Waste School

Школа № 1 не стоїть на місці, постійно прагне позитивних змін та завжди готова до нових викликів, беремо участь у нових цікавих проектах і шукаємо партнерів, активно взаємодіємо з місцевою громадою, є ініціаторами багатьох екологічних акцій та заходів.

У 2012 році отримавши статус  «Школа сприяння сталого розвитку», ми докладаємо багато зусиль до того, щоб освіта для сталого розвитку стала стилем життя не лише учнів а й мешканців міста.

Культурі поведінки потрібно вчити змалку. Співпрацюючи з дошкільним закладом №18, учні школи проводять просвітницьку роботу у вигляді театралізованих вистав, екологічних ігор, спільних квестів , щоб показати наскільки важливо бережно ставитися до навколишнього  середовища, і що може статися через недбалість людства.

Кожний заклад може приєднатися до розв’язання сміттєвої проблеми на робочому місці. Люди, які перебувають в цих закладах, незалежно від того чи це учень чи працівник, саме від них, від їхньої свідомості залежить чи будуть успішними будь-які екологічні ініціативи. Наприклад почати з з простого – роздільного збору сміття.

У нашому закладі це працює. У кожному  кабінеті встановлено контейнери по збору макулатури. За минулий рік нам вдалося зібрати до 5т. вторинної сировини .

Розуміючи який негативний вплив на навколишнє середовище чинять відпрацьовані елементи живлення – організували їх збір та передано пунктів збору. Роботу щодо правильності сортування відходів провели на підшефному підприємстві Сміламаш.

Маємо унікальну можливість  компостувати органічні відходи, котрі щоденно накопичуються у шкільній їдальні. І це все на території школи, де встановлено компостер, як результат участі у проєкті «Компола».

Ми прагнемо забезпечити молодь знаннями  необхідними для впровадження змін і розвитку громад, беручи участь у проєкті Zero Waste School. Це так важливо на сьогоднішній день підтримувати  глобальну ціль  «Світ без відходів».

Щоб привернути увагу жителів нашого міста і зменшити кількість відходів у вигляді поліетилену, учні організували своєрідну акцію протесту під гаслом «Стоп кульок. Ми за екологічний шопінг», також на каналі Ю-туб відбулося голосування на кращу відео роботу присвячену збереженню навколишнього середовища, а саме проблемі, пов'язаній з використанням поліетилену, де учні закликають відмовитися від поліетилену на користь більш сталих альтернатив. Зважаючи на те, що більшість громадян нашого міста все ж таки використовує цей необхідний на перший погляд предмет у побуті, учні радять переглянути своє ставлення до екології нашого міста, планети. Для цього потрібно мало - не брати пакети у магазині. Перформенс  «Скажи ні пластику!» зі зверненням до усіх свідомих смілян з існуючою проблемою.

Такими маленькими але впевненими кроками ми ідемо вперед.

Сьогоднішній захід Zero Waste Day зібрав однодумців, де кожен бажаючий зможе поділитися своїми досягненнями, ідеями щодо того як зменшити кількість непотрібного.   Бо справжня проблема сучасного людства — у бажанні отримати непотрібне. А потім думати, що з цим робити.


Ви можете слідкувати за відповідями до цього запису через стрічку RSS 2.0. Ви можете прокрутити до кінця та залишити відгук. Пінги в даний час не допускаються.