9 грудня 2019 | Фоміна Віра

Мода і географія

Нещодавно в школі пройшло шоу «Мода і географія»!   У вас виникло запитання: « Як вони пов’язані між собою?» Хочу переконати вас, що мода має  пряме відношення до географії з давніх часів і до сьогодення. Адже попри всі досягнення людства природні умови завжди визначатимуть особливості нашого одягу. Природа була першим модельєром людини і сьогодні продовжує на неї істотно впливати.

Найдавнішим матеріалом для одягу в країнах з багатою рослинністю було листя дерев, квіти, плоди. В областях з більш суворим кліматом - шкури тварин, пір’я, панцирі черепашок, луска риби, перли. Одяг  з хутра найкраще зберігає тепло. Здавна серед населенням використовується удосконалений давній одяг зі шкур звірів.

Використання в щоденному побуті елементів з природного матеріалу чітко простежується в символіці давні обрядів деяких народів світу.

Життя мешканців Антильських островів тісно пов’язане з морем. Наявність на моделі луски риби характеризує зайнятість народу рибальством. Предки сучасних індусів першими скинули із себе звірині шкури, вибрали лляні тканини. З часом льон поширився аж до Єгипту, де виробництво тканини з льону досягло найвищої досконалості.  Крім льону, популярністю користувалися бавовняні  та шовкові тканини. А Індія і дотепер єдина країна у світі, яка виробляє всі чотири види натурального шовку.  Екстравагантні лляні вставки сприяють вентиляції тіла, захищають від перегрівання. Джинсовий одяг створено в Америці з тканини придуманої французами. Це улюблений одяг президентів і аристократів, спортсменів і робітників, кінозірок, студентів і школярів, практично у кожного жителя планети є хоча б одна пара джинсів.

В одязі важливим є не тільки вибір тканин, але й форма, крій, які часто зумовлюються природними умовами, де живе той чи інший народ.

Традиційний костюм українців можна назвати цілою скарбницею духовної культури народу. Національний одяг в Індії, Пакистані, Непалі – сарі. Воно чудово захищає тіло від спеки. Кліматично зумовленим є й кімоно – національний одяг жителів Японії. Адже прорізи і дуже широкі рукави мають своє чітке функціональне призначення: в японському дуже вологому кліматі вони поліпшують вентиляцію тіла. Циганський одяг відрізняється різнобарвним кольором, колоритом. Він є одним з найстаріших і найбільш популярних  тривалий час.

 Звичайно, окрасою свята під оплески залу та музику став парад усіх моделей( учнів 6- 8 класів) у різних номінаціях: «Мода і природа»,«Мода і тканини», «Мода і національний одяг», «Мода і екологія».

Про дівчину, яка шукала в лісі чарівне зілля,  її вроду, яку порівнюють з чистою водою із гір – про все це у пісні Володимира Івасюка „Червона  рута”, яку  чудово виконали учні 8 –А класу.

Любов Подрушняк, учитель географії


Роздрукувати статтю
Категорія: Новини школи
Ви можете слідкувати за відповідями до цього запису через стрічку RSS 2.0. Ви можете прокрутити до кінця та залишити відгук. Пінги в даний час не допускаються.