14 жовтня 2014 | Фоміна Віра

Свято Покрови

Оберегом кожної нації є її культура та духовні цінності, які передаються від покоління до покоління. Особливо це стосується традиційних свят, започаткованих ще нашими пращурами. Свято Покрови Божої Матері має цікаву історію. Чудесна подія, на згадку про яку було встановлено свято Покрови, трапилося у 910 році в місті Константинополі. Арабське військо вдерлося в грецьку імперію і підійшло до міста. Народ щиро молився до Господа і Пресвятої Богородиці про захист і звільнення від ворогів. І їхня молитва була почута. Під час всенічного богослужіння святий Андрій Юродивий та його учень святий Єпіфаній побачили в повітрі чудесне з’явлення Пресвятої Богородиці в оточенні ангелів, пророків та апостолів. Усі осяяна неземним світлом, вона молилася про спасіння світу і покривала християн своїм омофором. Це знаменувало опіку та захист. Святі мужі сповістили усім присутнім у храмі про це видіння. Мешканці Константинополя, почувши про цю подію, зраділи і впевнилися, що Бог молитвами Заступниці визволить їх від ворогів. Так і сталося.

Образ Покрови був священним і для козаків Запорізької Січі. Козацьке військо обрало Пресвяту Діву Марію своєю покровителькою. Звертаючись до неї, вони казали: «Покрий нас чесним своїм покровом і ізбави нас від усякого зла».

На честь Покрови побудовано багато храмів в Україні. Нам, смілянам, пощастило, бо і в нас є Свято Покровський собор. Будівництво його було розпочато у ХІХ столітті. На той час у Смілі мешкало 5 тисяч православних християн. Кошти на будівництво архітектурної перлини надав меценат Граф Бобринський. Цього дня всі православні сміляни відзначають храмове свято.

А ще в народі вважалося, що з цього дня починається зима: «На Покрову до обіду – осінь, по обіді – зима». Відліт журавлів до 14 жовтня віщував ранній холод, пізніше птахи відлітають – зима не квапитиметься. Покрову перший раз клали вогонь у печах. Розпалювали тільки дровами з вишні або яблуні, промовляючи: «Свята Покрова, покрий нашу хату теплом, а господаря добром!»

А ми всі просимо: «Свята Покрово, покрий нашу Україну миром та добром. Оберігай нас та нашу рідну землю, врятуй нас від усякого зла».

Сучасні українці повинні знати і пам’ятати народні свята, традиції, бо в цьому наше коріння та шлях до духовного відродження.

Члени гуртка «Пам’ять серця»


Роздрукувати статтю
Категорія: Новини школи
Ви можете слідкувати за відповідями до цього запису через стрічку RSS 2.0. Ви можете прокрутити до кінця та залишити відгук. Пінги в даний час не допускаються.