22 жовтня 2020 | Фоміна Віра

Створюємо буктрейлер

(заняття шкільного гуртка «Літературна студія «Ліра»)

Буктрейлер (від англ. book — книга, англ. trailer — тягач, причіп) — короткий відеоролик за мотивами книги, кліп по книзі. Метою створення буктрейлера є спонукання до прочитання книги. Його особливістю є те, що розповідь про книгу подається в образній, інтригуючій формі.

Перші відеоролики про книги почали з'являтися у 2002 поганий у популярності з розвитком YouTube та йому подібних сервісів. У 2003 році відбувся перший публічний показ буктрейлера — про десятий роман вампірської саги Крістін Фіхан «Темна симфонія». Розвиток соціальних мереж, блогів, серверів відеоінформації на зразок YouTube та іншого привело до того, що у розвинутих країнах представлення кожного бестселера здійснюється разом з буктрейлером. В Україні буктрейлери ввійшли у вжиток з 2009 року.

Як створити буктрейлер і що для цього потрібно?

Вибрати книгу для реклами. 


Створити сценарій буктрейлера.

(У нього важливо внести інтригу й вибудувати таким чином, щоб читачеві неодмінно захотілося дізнатись, що ж буде далі.)
Пам’ятайте, що ролик не повинен бути довгим, не більш 3 хвилин, оскільки це оптимальний час, щоб утримати увагу глядача.
Дібрати матеріали для відеоряду.

(малюнки, ілюстрації книги, зняти власне відео або знайти в мережі Інтернет (пам'ятаємо про авторське право!)). Завантажені відеофайли потрібно конвертувати у формат avi. Для цього можна використати безкоштовну універсальну програму для конвертування файлів відео, аудіо та зображень Format Factory. За необхідності її можна завантажити з Інтернету (http://www.pcfreetime.com).

Записати текст для озвучування ролика, якщо це передбачено сценарієм. 

(Для цього можна скористатись, наприклад, програмою «Звукозапис», яка входить до складу Microsoft Windows. Для запису та редагування звуку можна використовувати й інші аудіоредактори: Adobe Audition, Audio Record Wizard, Sony Sound Forge тощо.)

 

Вибрати програму для роботи з відеофайлами. 

(Windows Movie Maker, Adobe Premiere, Pinnacle Studio, Sony Vegas Pro та ін. Більшість операцій із роботи з відео можна виконати й безпосередньо в он-лайн редакторах  YouTube Video editor (http:// www.youtube.com/editoryoutube).
Підбрати gif-анімації й футажі.

У роботі над буктрейлерами можна використовувати gif-анімацію (анімовані малюнки) та футажі (невеличкі відео файли, що використовуються під час монтажу).
Змонтувати відео

Під час відеомонтажу можна вирізати/склеїти кілька фрагментів відео, додати звукову доріжку, змінити розмір відео, додати субтитри, накласти ефекти, переходи, різноманітну музику, «звести» звук тощо. Після завершення роботи над промо-роликом до книги, його потрібно зберегти на жорсткий диск вашого ПК.

 

Пропонуємо переглянуми буктрейлер

до книги О.Генрі «Дари волхві»,

створений учнями нашої школи (Борщевським І.та Штомпіль Д. (керівник Т. Скубенко))

Ця робота посіла ІІІ місце на Всеукраїнському конкурсі «Стежками літературних героїв».     https://www.youtube.com/watch?v=9fTIeLh6ukQ&feature=emb_logo
Увага! При використанні чужих матеріалів у своєму відео, слід в титрах вказати ресурси, звідки взятий матеріал, авторів і правовласників.

 

Використані джерела

  1. https://uk.wikipedia.org/wiki/Буктрейлер
  2. Створення буктрейлера. Режим доступу: https://sites.google.com/site/yfhjkmcrfz/skola-aktivnogo-navcanna/stvorenna-buktrejlera

Роздрукувати статтю
Категорія: Новини школи
Ви можете слідкувати за відповідями до цього запису через стрічку RSS 2.0. Ви можете прокрутити до кінця та залишити відгук. Пінги в даний час не допускаються.