29 січня 2015 | Фоміна Віра

Крути. Пам’ятай їх подвиг.

Image041

Мало яка інша подія в історії України є настільки ж відомою, як бій під Крутами. Він посідає чільне місце в національній історичній пам’яті, проте в історіографії досі немає цілісного опису крутянських подій.

29 січня в Україні відзначають День пам’яті героїв Крут – саме там у 1918 році відбувся бій, що на довгі роки став одним із символів боротьби українського народу за свободу і незалежність.

Їх було триста – студенти та гімназисти. Проти них були тисячі – солдати, фронтивики та матроси більшовицької армії. Нерівний бій. Бій під Крутами, який на декілька днів віддалив захоплення Києва. Втрати сягали: до 250 юнаків, одна рота (до 30 людей) студентів і 10 старшин. Бойовий наказ наша молодь виконала.

Вшановуючи пам’ять про юнаків – героїв, у нашій школі було проведено заходи, присвячені 97-річниці бою під Крутами. Учні 1-11 класів підготували інформаційні вісники «Кров. Цвіт. Визнання». Старшокласники взяли участь у конференції «Крути як відродження української державності». Лекторська група підготувала інформацію для учнів 5-7 класів на тему «Бій під Крутами: відомі й невідомі сторінки». Для учнів школи у бібліотеці було організовано книжково-ілюстративну виставку, присвячену Дню пам’яті Героїв Крут. Також учні переглянули відеофільми на тему «Бій під Крутами» та «Пам’яті героїв Крут».

Україна пишається молодими Героями. Пам’ять про них, як і та велична слава, за яку вони боролися – невмируща. Вічна їм слава.

 

С.І.Палієва,

заступник директора з виховної роботи


Роздрукувати статтю
Категорія: Новини школи
Ви можете слідкувати за відповідями до цього запису через стрічку RSS 2.0. Ви можете прокрутити до кінця та залишити відгук. Пінги в даний час не допускаються.