2 березня 2015 | Фоміна Віра

3 березня – всесвітній день дикої природи

77777777Сьогодні, в епоху індустріалізації та високих технологій, перед людством постала глобальна проблема збереження довкілля та його окремих складових. Україна взяла на себе низку міжнародних зобов'язань в екологічній сфері. Зокрема, одним із напрямів такої співпраці є забезпечення виконання Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення (CITES), прийнятої 3 березня 1973 року у м. Вашингтоні. Виконання CITES повинно сприяти усуненню економічної зацікавленості в процесі використання дикої флори і фауни шляхом обмеження їхнього переміщення за межі країн, які є ареалом їхньої географічної популяції. Україна приєдналась до Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикоїфауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення.

З метою привернення уваги до цінності дикої природи та її різноманітного значення (екологічного, генетичного, соціального, економічного, наукового, культурного та рекреаційного) 20 грудня 2013 року шістдесят восьма сесія Генеральної Асамблеї Організації Об'єднаних Націй постановила проголосити 3 березня, день прийняття Конвенції про міжнародну торгівлю природними видами фауни і флори (СІТЕS), як Всесвітній день збереження природи.

В Черкаській області нараховується 334 види судинних рослин (17% флори області), що знаходяться під загрозою зникнення. Серед них 69 видів занесених до Червоної книги України, 14 включені в додаток І Бернської Конвенції, 7 охороняються в Європі - Європейський Червоний список, 3 – у всесвітньому масштабі.

У найбільш загрозливому стані перебувають 29 видів рослин, популяції більшості яких нині, очевидно, зникли.

Тваринний світ Черкащини різноманітний, але кількість особин не значна.

З метою збереження біологічного різноманіття в регіоні охороняється 81 вид тварин, з них:  67 видів тварин, занесені до Червоної книги України, в тому числі, 3 види входять до Європейського Червоного списку, 8 видів охороняється Бернською конвенцією, 10 видів Афро-євразійським договором по мігруючим видам (AEWA), 4 види Конвенцією про міжнародну торгівлю видами дикої флори та фауни (CITЕS) – вовк звичайний, лелека чорний, видра річкова, орлан білохвост.

У свою чергу ми хочемо закликати всіхлюбителів флори та фауни об’єднатися і влаштувати у цей День цікаву та захоплюючу подорож у світ дикої природи, адже Україні дійсно є чим пишатися і що показати!


Роздрукувати статтю
Категорія: Новини школи
Ви можете слідкувати за відповідями до цього запису через стрічку RSS 2.0. Ви можете прокрутити до кінця та залишити відгук. Пінги в даний час не допускаються.