19 квітня 2015 | Фоміна Віра

День проліска

lyubuytes-pervocvetami-v-prЯ - перша квіточка весни,
Я - пролісковий цвіт,
Я пережив зимові сни
І знов родивсь на світ. (Марія Познанська)
Щорічно 19 квітня у багатьох країнах світу традиційно відзначається красиве весняне свято — День проліска (TheDayofSnowdrop). Свою історію воно бере з Англії, де було засноване в 1984 році.
Латинська назва підсніжника — «галянтус» (Galanthus) — «молочна квітка». Ця рослина відома ще з 1 тисячоліття, в середні віки її шанували як символ невинності, а широко її стали вирощувати в 19 столітті. Сьогодні проліски ростуть на багатьох територіях Земної кулі, всього їх налічується близько 20 видів, але практично всі вони занесені до Червоної книги. Найпопулярніший вид — підсніжник білосніжний, а ще є грецький, візантійський, кавказький ... Всі вони розрізняються за формою і забарвленням і навіть ароматом, але всі вони дуже привабливі.
В різних країнах цю квітку називають по-різному. Англійці називають її сніжною краплею або сніжною сережкою; чехи — сніжинкою; німці — сніговим дзвіночком, а ми — проліском.

Проте, на жаль, сьогодні підсніжник став жертвою саме «любові людської». З вини людей, які варварськи «збирають» проліски, їх на Землі з кожним роком стає все менше і менше. Тому в наш час більшість видів пролісків занесено до Червоної Книги як зникаючий вид, збирати їх не можна. Екологи виступають за посилення заходів по відношенню до «збирачів» пролісків, закликають всіх ставитися до цих квітів обережно і дбайливо і навіть напередодні весняних свят не дарувати їх жінкам. Учні Нашої Першої не стоять осторонь  проблеми, щорічно ми беремо участь у Всеукраїській акції «Збережемо первоцвіти», та проводимо агітаційну роботу з жителями мікрорайону.

Безымянный


Роздрукувати статтю
Категорія: Новини школи
Ви можете слідкувати за відповідями до цього запису через стрічку RSS 2.0. Ви можете прокрутити до кінця та залишити відгук. Пінги в даний час не допускаються.