15 травня 2015 | Фоміна Віра

120 років від дня народження Тодося Осьмачки

IMG_130516 травня-120 років від дня народження Тодося Осьмачки - поета, прозаїка, перекладача, нашого земляка.

Тодось Осьмачка народився 16 травня 1895 р. у с Куцівка  на Черкащині.

Перші вірші Осьмачки народжуються рано - ще в дитинстві, в атмосфері сільської природи, народних переказів, легенд, казок.

Тут же здобув  середню освіту. Закінчив Київський інститут народної освіти. Вчителював у київських школах.

У період плідного для української літератури і мистецтва 1917 - 1922 pp. формується світогляд Т. Осьмачки.

1922 р. з'явилася перша книга поезій "Круча" - поетика самовираження. Він - у стихії величних планетарних зрушень, в які втянуто сонце, моря, віки, народи. У збірці "Круча" критика приваблювала "нерозгадана глибінь образів і разом з тим блискуча народна мова".
У 1925 р. виходить друга книжка поезії "Скитські вогні" - як гімн українському степові.

20-ті роки - це страшний голод на Україні, це селянські повстання й жорстоке придушення масових протестів. До студента Київського інституту народної освіти прилітають із рідного села Куцівки, що на Черкащині, сумні звістки. У вірші "Труни в гаях" ця трагедія українського села набуває вираження в образах двох трун, оплакуваних народними сльозами:

Як у тій труні, що лягла під рів,
битая в мороз, скупана в крові -
радість молода - квіти степові.
У другій труні - мати всіх людей.

1929 р - збірка "Клекіт". Відчуття самотності, змученості душі, розпачу посилюється. "О будь ти прокляте, життя моє".

Початок 30-х років стає початком його безкінечних блукань: арешти, допити, ув'язнення в Бутирці, лікування в Кирилівській психіатричній лікарні.

Наприкінці 1942 р. Тодось Осьмачка приблукав до Львова, з'явився в літературно-мистецькому клубі. Там читає уривки з поеми "Поет". У 1947 р. поема вийде в світ. Цей складний філософський твір вважається вершиною творчого злету Тодося Осьмачки.

У книзі "Ротонда душогубців" подається літопис злочинного винищення українського селянства в період примусової колективізації. Переслідуваний хворобою, страхом розправи над ним агентів КДБ, мандрував до США і Німеччини, де часто виступав перед українськими громадами. 7 вересня 1962 р. Тодось Осьмачка помер. Поховано письменника під Нью-Йорком на цвинтарі українських емігрантів.

 Вшанування памяті

  • У рідному селі одна з вулиць названа ім'я Осмачки, також встановлено меморіальну дошку.
  • У бібліотеці села Куцівка створено музейний куточок Осьмачки.
  • Засновано благодійний Фонд «Тодось Осьмчака», який проводить лірично-поетичні толоки «Хата Осьмачки».
  • До 115-ої річниці від дня народження поета видавництво «Блискавиця» видало художньо-публіцистичну збірку «Чи я побачу й ще Вкраїну» до якої ввійшли дослідження історика Степана Пінчука та добірка віршів Т. Осьмачки.
  • 2004 у Київському Молодому театрі поставлено п'єсу «Духів день» за мотивами творів Тодося Осьмачки. Режисер, Олександр Дзекун. Лілія Ребрик (Варка).
  • 2005 Михайло Слабошпицький видав роман-біографію «Поет із пекла (Тодось Осьмачка)», за яку нагороджений національною премією імені Шевченка.
  • 2013 засновано Премію імені Тодося Осьмачки, першим лауреатом якої став Мирослав Дочинець.

В шкільній бібліотеці до 120 – річчя поету створено книжкову виставку творів. У фондах бібліотеки  зберігається  унікальна книга поета  «Із-під світу»/Поетичні твори, видана у 1954 році  Українською Академією Наук  у США,  Нью-Йорк.

 

УКРАЇНА

Шляхи  мої  неміряні,
гори  мої  неважені,
звірі  мої  не  наджені,
води  мої  не  ношені,
риба  у  їх  не  ціджена,
птахи  мої  не  злякані,
діти  мої  не  лічені,
щастя  моє  не  злежане…
Оце  така  я  в  тебе  матінка,
в  руці  Господній
Україна  синєнебая!


Ви можете слідкувати за відповідями до цього запису через стрічку RSS 2.0. Ви можете прокрутити до кінця та залишити відгук. Пінги в даний час не допускаються.