27 вересня 2015 | Фоміна Віра

Європейський день мов

Image01126 вересня кожного року святкується Європейський день мов. Це свято молоде, йому немає і десяти років. Його виникнення пов'язане з тим, що нове тисячоліття ЮНЕСКО оголосило століттям поліглотів. І в перший рік 21 століття сталося і перше святкування «Європейського дня мов». Ініціаторами створення такого свята у свій час виступили Європейська комісія і Рада Європи.
Не випадково саме зараз приділяється велика увага мовній різноманітності. Європейський союз об'єднує 27 держав. Але мов, на яких спілкуються європейці, значно більше. Так, в європейських інститутах рівноправно використовуються наступні мови: естонська, англійська, шведська, чеська, болгарська, французька, угорська, фінська, грецька, словенська, датська, словацька, ірландський, румунська, іспанська, португальська, італійська, польська, латиська, нідерландський, литовська, мальтійська, німецька. Тобто всього 23 офіційно визнаних мови. Але крім них існує ще близько 60 регіональних мов і мов національних меншин.
Це означає, що при зверненні в будь-яку організацію чи установу на одній з офіційно визнаних європейських мов громадянин ЄС має отримати допомогу чи консультацію. Всі рішення, які приймають в установах ЄС, повинні перекладатися двадцяти трьома офіційно визнаних мови. А при проведенні будь-яких заходів всі звернення та заяви по можливості повинні так само роз’яснюватися всіма вищевказаних мовами. Однак про інші 60 мов поступово забувають. Саме це і послужило ще одним вагомим мотивом для створення такого свята, як «Єдиний день мов».
До того ж в ЄС на практиці все більше приділяється уваги саме англійської мови. І знаючи англійську мову, можна домогтися набагато більших результатів, ніж якщо розраховувати тільки на французьку, німецьку та будь-який інший офіційно визнаний мову ЄС. І як би жителі Німеччини або Франції або будь-якої іншої держави ЄС не прагнули до поширення і популяризації своєї мови, все одно саме англійській приділяється більше уваги. До того ж все рідше можна почути мову на якому-небудь місцевому діалекті. Щороку зникає кілька національних мов. І таке свято як «Європейський день мов» зобов'язаний не просто привернути увагу до цієї проблеми, а й виховати повагу до інших мов, можливо, пробудити інтерес до вивчення різних мов упродовж усього життя, тим самим сприяти поширенню, а не поступового вимирання мов світу.
У межах відзначення «Європейського дня мов» проходить ряд офіційних заходів. Європейський комісар у справах багатомовності Леонард Орбана проводить у цей день прес-конференцію. Проходять всілякі акції, присвячені багатомовності. Крім того, серед заходів, присвячених до цього дня, проходять акції з участю Генеральних директоратів Європейської комісії з питань освіти і культури. А також багато інших проектів, метою яких є залучення уваги до багатомовності.
Адже «Європейський день мов» не просто нагадує про те, що існує багато мов, але ще й спонукає громадян ЄС вивчати їх. Знати як мінімум ще одну мову – це не просто норма в сучасному світі, але й необхідність. У ряді держав ЄС вважається абсолютно нормальним явищем, коли діти в школах вивчають до 3 мов, причому після закінчення володіють ними майже досконало.
Можливо, заходи в межах «Європейського дня мов» привернуть увагу і в нашій країні. І вивчати іноземні мови будуть не тільки ті, кому це потрібно, але і всі інші, причому заради однієї мети – щоб сприяти поширенню багатомовності. Адже саме таку мету ставили організатори цього свята на початку 21 століття.

                                                         Вчителі англійської мови Кліменко І.О., Хлівна Н.В.


Роздрукувати статтю
Категорія: Новини школи
Ви можете слідкувати за відповідями до цього запису через стрічку RSS 2.0. Ви можете прокрутити до кінця та залишити відгук. Пінги в даний час не допускаються.