1 лютого 2017 | Бондаренко Вадим

Смілян привітно зустріла Яремчанська школа

«Там, де гори й полонини,

Де стрімкі потоки й ріки,

Де смерічок, ген, розмай…»

Там, протягом тижня спілкувалися, набиралися досвіду, одержували безліч приємних вражень представники активу євроклубу «Горизонт» Смілянської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №1. Ця поїздка стала логічним продовженням проекту «Об’єднаймо школи», який реалізується у двох навчальних закладах-партнерах – Нашій Першій та Яремчанській ЗОШ І-ІІІ ступенів №1. Як бачите, обидві школи мають перший номер, та не тільки це їх об’єднує.

Проект, який стартував у цьому навчальному році, став результатом втілення думок двох учениць нашої школи Ю.Туманової та К.Галич (11-Б клас). За всебічної підтримки адміністрації та особисто директора  школи І.Б.Гайдай смілива ідея перетворилася на масштабне починання. Одним із його етапів став обмін учнями. Наша група у складі п’яти школярів (В.Тищенко, К.Галич, Ю.Туманової, Н.Биченко, А.Люльки) та керівника проекту Н.А.Силки з 21 по 28 січня знаходилися у м. Яремче.

З одного боку сміляни переживали, що ж їх чекатиме, як їх зустрінуть. З іншого – ярем чани створили всі умови, щоб гостям було комфортно і цікаво знаходитися у їхньому рідному місті. Перший день перебування на Івано-Франкіщині розпочався «Круглим столом», де обидві сторони мали нагоду познайомитися, поспілкуватися та висловити очікування щодо майбутньої спільної роботи.

Наші учні відзначають, що зустріч пройшла просто чудово, адже задля них навіть був організований прекрасний концерт. Усі наступні дні також не можна назвати звичайними буднями. Звісно, сміляни відвідували по декілька уроків на день, а тому мали нагоду поринути у навчальний процес, як то кажуть, з головою.

Та основною частиною перебування у Яремче стали екскурсії містом, різноманітні поїздки, ознайомлення із історією краю. Під своє крило смілян взяли директор школи І.В.Холошнюк, методист та вчитель початкових класів М.С.Римарук, а також учителі-предметники. Вони із цікавістю розпитували про Нашу Першу, її традиції та особливості навчання, натомість ділилися власним досвідом. Щодня сміляни куштували традиційні гуцульські страви, а наостанок їм запропонували стати глядачами справжнього вертепу «Різдво у Карпатах»..

Найбільш пам’ятними стали поїздки у Буковель, де наші учні освоювали новий вид спорту сноутюбинг, а також у Верховину. Саме тут гості із центральної України відвідали Музей народних інструментів, Музей гуцульської магії, музей Параджанова, а також спостерігали, як варять полонинський сир буц. Теплий прийом яремчан та кожен момент, проведений у Карпатах, залишили неймовірні враження,які зостануться на все життя.

«Ця подорож назавжди змінила наші життя! Нові враження, нові друзі, нові ми! Дякуємо усім, хто допомагав і підтримував нас!» (В.Тищенко, 11-Б клас)

«Після цієї подорожі мене переповнюють емоції. Мало слів, щоб виразити всі ті почуття. Які є зараз у мене. Кожен день, кожен урок, кожна екскурсія в моєму серці назавжди. Шкода повертатися до буденності, тому що діти, однокласники, учні школи Яремче робили наші дні яскравими та насиченими.»(Н.Биченко, 11-А клас)

«Я щаслива, що змогла долучитися до цього проекту. Саме завдяки цьому я знайшла нових друзів та відвідала мальовниче Яремче. Я ніколи не забуду цей тиждень, адже він став найкращим у моєму житті.» (Ю.Туманова, 11-Б клас)

«Я дуже задоволений тим, що став учасником такого грандіозного проекту міжшкільного обміну. Емоції просто переповнюють: задоволення від тієї атмосфери та людей, які оточували, і сум від того, що так мало часу проведено з ними.» (А.Люлька, 11-А клас)

«Поїздка – нові емоції, враження та неймовірні почуття. Це чудова взаємодія з нестандартними людьми у нестандартних умовах. Це чудовий урок, що обов’язково знадобиться у майбутньому житті.» (К.Галич, 11-Б клас)

Звісно, такі проекти – це серйозний крок, який змушує учнів усвідомити власну конкурентоспроможність на рівні учнів та учителів іншої школи, оцінити, на скільки вони можуть налагоджувати діалог у незвичних умовах. Треба зауважити, що із поставленими завданнями наша делегація впоралася якнайкраще, а очікування були просто перевершені.

Учасники проекту «Об’єднаймо школи» обрали собі гасло «У єдності сила». А тому сміляни вже у березні чекатимуть візиту-відповіді від яремчан, які за такий короткий термін уже встигли стати друзями. Впевнені, що наші гості повезуть додому не меншу кількість цікавих вражень.

А.С.Третяк, учитель української мови та літератури


Ви можете слідкувати за відповідями до цього запису через стрічку RSS 2.0. Ви можете прокрутити до кінця та залишити відгук. Пінги в даний час не допускаються.