12 червня 2017 | Фоміна Віра

Екскурсія до парку “Київська Русь”

10 червня учні 6-Б класу відвідали парк «Київська Русь», розташований вмальовничому селі Копачів Обухівського району.

Це місце, де можна доторкнутись до історії – почути скрип коліс возів, звуки бою, приміряти шолом і кольчугу, сісти в сідло бойового коня і вистрілити на скаку з лука, вловити запахи гончарної глини і дерев'яних будівель. Це єдине і неповторне в історії людства відтворення і будівництво одного з найвідоміших і в той же час найбільш загадкового середньовічного міста Європи, столиці великої середньовічної держави у розмірах його історичного центру, відомого як Град Володимира.

Архітектурний образ стародавнього Києва тут відтворюється у повному обсязі, в масштабі 1:1, з урахуванням знань сучасної науки. Проект здійснюється в історично значущому місці, згаданому в літописах, яке максимально відповідає ландшафту і повторює рослинність Древнього Києва тисячолітньої давнини.

Колектив Парку «Київська Русь» спільно з провідними фахівцями в галузі історії, архітектури, етнографії та культурології з різних країн на основі наукових знань створили Генеральний план будівництва Дитинця Києва V-XIII століть, площею 10 гектарів, який затверджений Національною академією наук України. Споруджуються будівлі, які існували в межах кордонів Дитинця Києва того часу. Вже сьогодні можна побачити контур Києва Х століття, обнесений по периметру оборонними спорудами, загальна висота яких сягає 15 м.

Архітектурні шедеври стародавнього Києва у парку «Київська Русь»:

Оборонний комплекс – це шедевр середньовічної архітектури, який складається з:

  • дев'ятиметрового валу (загальна довжина якого становить півтора кілометра) і частково оборонного рову;
  • єдиної в світі дерев'яної фортечної стіни – забороли, протяжність якої нині становить 300 м;
  • Михайлівських воріт Київського Дитинця висотою 21 м.

Крім того, відтворені кращі зразки середньовічного містобудування:

  • в'їзні ворота зі сторожовими вежами;
  • мережа доріг Древнього Києва;
  • садиби киян XI-XIIІ століть;
  • торгові лавки київських ремісників XI-XIII століть;
  • вежа – повалуша XI-XIIІ століть;
  • княжий двір і трибуни;
  • велике і мале ристалища;
  • ярмарок майстрів;
  • стан кочівників;
  • пагорб Перуна;
  • печера Нестора Літописця;
  • посольські хороми.

Тут діють експозиції облогової техніки, історичних костюмів і обладунків V-XIII століть, музичних інструментів, музей середньовічного суднобудування з унікальним експонатом – лодією "Князь Володимир" IX-XI століть.

Гордістю Парку є Перший живий музей коней історичних порід. Тут зібрані більше 30 порід коней, чиї предки були відомі тисячі років тому і зіграли вирішальну роль у розвитку конярства в світі. Серед них ахалтекінці – коні Александра Македонського, Чингісхана, Дарія Великого та інших великих полководців; арабські скакуни, витривалістю і швидкістю яких захоплювався цар Соломон; булонські коні, які ведуть свій родовід ще з часів Античного Риму; елегантні й темпераментні коні андалузької породи, на яких іспанські королі виїжджали на паради, а конкістадори підкорювали Новий Світ.

Поринувши в неповторну атмосферу часів Київської Русі, учні дізналися про виникнення та утворення стародавньої держави, про устрій життя східних слов’ян, а також піднятися на князівські трибуни та спостерігати театралізоване дійство «У світі тварин», змагання вершників у стрільбі з лука та лицарський турнір. Особливу зацікавленість школярів  викликала експозиція облогової техніки війська Київської Русі. Учні дізналися, що ці великі щити на колесах використовували як для захисту від нападників, так і для штурму укріплень ворогів.

Серед низки запропонованих розваг, учні  обрали стрільбу з лука, майстер клас зі слов’янської каліграфії.

Учні мали можливість не тільки побачити яскраві театралізовані постановки і захоплюючі виступикінного театру, а й могли стати учасниками слов’янських ігор та конкурсів: боїв на мішках, перетягуванні канату, середньовічних квестах, в народних танцях і хороводах.

У Древньому Києві вони перенеслись у минуле: стріляли з луків, катались на породистих конях із Княжої конюшні, насолодилися атмосферою Середньовіччя цілком.

Всі отримали величезне задоволення від поїздки до Древнього Києва у парку «Київська Русь», де змогли ознайомитися з архітектурою і культурою Києва V-XIII століть та гарно відпочити!


Роздрукувати статтю
Категорія: Новини школи
Ви можете слідкувати за відповідями до цього запису через стрічку RSS 2.0. Ви можете прокрутити до кінця та залишити відгук. Пінги в даний час не допускаються.