26 грудня 2017 | Бондаренко Вадим

В’ячеслав Чорновіл – борець за незалежність України

Україна починається з тебе.
В. Чорновіл

  Провідник українського національно-демократичного визвольного руху, Герой України (посмертно), літературний критик, публіцист, журналіст, політик і просто людина з «великої літери» - все це про В’ячеслава Чорновола.

Напевне, при народжені В’ячеслава Максимовича ніхто не знав, що разом з ним на світ з’являється майбутня незалежна Україна.

З дитинства юний борець захоплювався навчанням, у школу пішов одразу в другий клас. Потім його зустріла столиця. Спочатку він навчався на філологічному факультеті Київського національного університету
ім.Т. Шевченка, згодом на факультеті журналістики. Почав працювати в газеті «Молода гвардія».

1965 року відбувається перший покос інтелігенції і один з найперших виступів В.Чорновола. 4 вересня 1965 року у київському кінотеатрі "Україна" відбулася прем'єра кінофільму Параджанова "Тіні забутих предків". До аудиторії звернувся Іван Дзюба з повідомленням про таємні арешти молодої інтелігенції, оголосив прізвища заґратованих. Присутні офіційні особи розгубилися, але виступ підтримав Чорновіл, кинувши до залу: "Хто проти тиранії – встаньте!". Частина присутніх піднялася з місць. Після демонстрації фільму заклик до протесту підтримав Василь Стус. Влада відреагувала миттєво. В’ячеславу Максимовичу було винесено догану за «політичне хуліганство», та запропоновано звільнитися з газети.

В наступні роки В.Чорновіл пережив три арешти. Але не дивлячись ні на що, він продовжував свою діяльність (підпільно), видаючи часопис «Український вісник». Після перших шести номерів його було заарештовано, проте після звільнення, сьомий номер свого «Українського вісника» він почав прямим листом до Михайла Горбачова. Саме тоді навколо видання почали збиратися люди, і утворилася Українська Гельсінська спілка.

22 січня 1990 року політику вдалося зробити неможливе. Він зібрав більше двох мільйонів українців у живий ланцюг. Цього ж року він стає першим головою Львівської обласної ради. Наступними великими діями В.Чорновола стали Декларація про державний суверенітет України та Акт проголошення Незалежності України.

25 березня 1999 року відомий державний діяч за нез'ясованих обставин загинув в автокатастрофі на шосе під Борисполем.

За своє життя В’ячеслав Максимович встиг багато зробити для свого народу, але найголовнішим досягненням всього його життя стало здобуття Україною незалежності. Саме завдяки його невтомній праці, наполегливості та щирої любові до свої землі, ми сьогодні дивимося на блакитне небо і на золотисте колосся пшениці очами вільних та незалежних людей.

Плієва Марія, учениця 11 класу


Роздрукувати статтю
Категорія: Новини школи
Ви можете слідкувати за відповідями до цього запису через стрічку RSS 2.0. Ви можете прокрутити до кінця та залишити відгук. Пінги в даний час не допускаються.