13 червня 2018 | Бондаренко Вадим

«Привіт, Тарасе!», або наша подорож до Канева

До Канева, міста паломництва українців з усього світу, ми, учні  ще 6-А  класу їхали вперше, тому відчували збудження, захват, нетерплячість, і, звісно, неймовірну цікавість: як воно там, у Каневі?
Отож, коли після двогодинної подорожі комфортабельним автобусом, ми  дісталися до Канева, місто зустріло нас мрійливим сонцем, ніжними росинками на травичці та приємною прохолодою. Погода була тиха і дещо ледаща – невеличкі хмаринки на небі, дерева – високі-високі – просто велетні, тільки пустотливий вітерець злегка куйовдив їх розкішні, соковито-смарагдові гриви.
Спочатку ми відвідали меморіал Героям, які загинули у боях, звільняючи місто від нацистів, помилувались Дніпром та Канівським водосховищем. Відвідали музей декоративно-ужиткового мистецтва,

доторкнулися до історії  і культури, таємниць і неповторної енергетики наших пращурів, побачили те, про що так гаряче і щиро писав Шевченко у своїх віршах.

Візитною карткою Канева є Тарасова (Чернеча) гора, на якій під високим курганом похований видатний український Кобзар. На саму гору ведуть сходи, героїчне подолання яких буде винагороджено захоплюючим краєвидом

Згодом  почали підніматися сходами до Тарасової гори. Всі 342 сходинки ми подолали, мовби перебуваючи в казці – навколо було так багато прохолоди, затінку, свіжості, лункого щебетання пташок. Очі блукали темною гущавиною, втопали в її надрах, відпочиваючи після пилу автобусів.

Як тільки швидко здолали сходи, нам відкрився неймовірно чудовий краєвид мальовничого Дніпра! Молочний серпанок дзеркальної гладіні, пишна корона річки з непроглядних, зелених, як Мавкові очі, хащ – яке неповторне диво створила матінка-природа! Ми захоплено спостерігали за неквапливим і поважним Дніпром, а за нашими спинами на нього, на «Вкраїну милу», на «лани широкополі і кручі» дивився Шевченко.
Цікавої і змістовною була екскурсія по музею Т.Г. Шевченка, заповіднику, яку провела чудовий екскурсовод Валентина Петрівна, науковий співробітник. Ми пройшли по великим залам, ознайомилися із невідомими для нас сторінками життя поета.

Відвідали могилу Шевченка з пам’ятником, літературний музей, хату з «Тарасовою світлицею» (відновлений перший народний музей поета та копія його батьківської хати у Моринцях), архітектурно-меморіальний комплекс, могилу вірного охоронця Шевченкової гробниці – Івана Ядловського, і заповідний парк площею 25 га, помилуватися чарівним і бентежним Славутою-Дніпром. Також ми відвідали музей військової техніки.

Канів – це мальовниче та казкове місце, і ми колись обов’язково сюди повернемось.

Актив загону «Нова енергія», 6-А клас


Ви можете слідкувати за відповідями до цього запису через стрічку RSS 2.0. Ви можете прокрутити до кінця та залишити відгук. Пінги в даний час не допускаються.