24 квітня 2020 | Фоміна Віра

Самовдосконалення – це ключ до кращого життя.

Не кожна людина готова визнати, що їй потрібно змінитися. Ще менше тих, кому вдасться побороти свої негативні якості та вдосконалити позитивні. Думка «люби мене таким, яким я є» – головна пожива для егоїзму. А для того, щоб досягти чогось у житті – від поваги друзів до високих кар’єрних успіхів – треба наполегливо працювати над собою. Самовиховання та самовдосконалення повинні стати опорою самореалізації.

Самовиховання VS виховання

Із малечку дітей вчать бути вдячними, допомагати слабшим, ділитися з ближніми, поважати старших, сумлінно працювати, казати правду і ще сотні речей, які доросла людина має робити не задумуючись. Діти усвідомлюють, що за добрі справи буде якась винагорода, а за вчинення шкоди їх покарають. Та якщо в дитинстві особистість виховують батьки, то у зрілому віці людина повинна сама формувати свій світогляд і позитивні переконання.

Самовиховання (як і виховання) – це безперервний процес. Якби батьки виховували своїх дітей через день, чи змогли б вони вирости добрими, мудрими та чесними? Самовиховання – перша сходинка до самовдосконалення.

Теорія та практика самовиховання

Аби процес роботи над собою увінчався успіхом, потрібно пізнати істинного себе: визначити власні поривання, страхи та приховані мотиви. Лише після цього можна зрозуміти, чого дійсно прагнеш. Запитайте себе, чого хочете, що вам подобається, що ви цінуєте найбільше та чого боїтеся.

Без мети самовиховання неефективне. Приборкати свої примхи, позбутися шкідливих звичок, вміти стриматись у конфліктних ситуаціях – ось приклади цілей, за які варто боротися. Для того, щоб самостійно себе виховувати, треба діяти крок за кроком.

  • Прийняти рішення. Потрібно кристалізувати свій ідеал для наслідування. Це може бути реальна особа – батько, товариш, викладач, тренер − або уявлення про себе в майбутньому – з тими чи іншими рисами характеру та навичками. Відтак ця особистість – ціль, яку треба досягти.
  • Самопізнання. Чимало позитивних рис, до яких людина прагне, вже закладені в ній. Треба лише з’ясувати, як вони проявляються та що їх блокує. Той, хто зможе визнати і прийняти свої недоліки, пройде цей етап успішно.
  • Скласти план. Треба визначити перспективи власного розвитку та методи, які допоможуть досягти мети. Аби вона не здавалася недосяжною, краще розділити ціль на кілька частин/етапів/кроків. Важливо також одразу визначити час, за який треба отримати результат.
  • Реалізація. Діяти без зволікань. Почати активну роботу над собою та дотримуватися плану. Треба пам’ятати, що ми самостійно створюємо себе, свій ідеал і своє життя.

Якщо людина з’їла шматочок торта вночі, завтра вона піде займатись у спортзал. Якщо вона не стрималась і накричала на свого сусіда, першою прийде миритися. Помилки властиві кожному, головне – проаналізувати їх, аби знову не приймати хибних рішень.

Самовдосконалення

Якщо самовдосконалення – це човен позитивних рис, то самовиховання – його весла. Поодинці жоден не працює. Іншими словами, самовдосконалення – складний план, реалізація якого вимагає виховання в собі відповідних рис і навичок (аби човен швидко поплив, треба мати хороші весла).

На відміну від самовиховання, яке має на меті більш прості та практичні завдання, самовдосконалення націлене на досягнення ідеалу. Якщо людина хоче покращити знання з іноземної мови, їй потрібно скласти графік свого навчання, систематизувати його, стати дисциплінованою і відповідальною, постійно бути в пошуку нових джерел інформації та щодня повторювати вивчене. Лише одна мета для самовдосконалення вимагає, щоб особистість паралельно поставила і реалізувала цілий перелік завдань із самовиховання.

Робота над собою може бути спрямована на різні сфери життєдіяльності: фізичне, естетичне та професійне самовдосконалення, розвиток сили волі чи позитивного мислення. Спільним залишається прагнення людини до якісних змін. Особистість, яку цікавить самовдосконалення, бачить увесь «айсберг розвитку» та хоче його підкорити. Для цього вона повинна мати внутрішній навігатор або власну стоп-лінію – переконання та правила, які не можна порушувати.

Самовдосконалення – це ключ до кращого життя. Якщо вам не подобається ваша тінь − треба випрямити спину, а якщо не подобається життя – виправити щось у своєму світогляді


Роздрукувати статтю
Ви можете слідкувати за відповідями до цього запису через стрічку RSS 2.0. Ви можете прокрутити до кінця та залишити відгук. Пінги в даний час не допускаються.