27 квітня 2020 | Фоміна Віра

Як перетворити читання у захоплення?

ПОРАДИ БАТЬКАМ:

Любов до читання – це навик, який можна і потрібно прищеплювати з самісінького дитинства. Сьогодні дорослі мають зрозуміти, що швидше за все їхні діти не будуть любити читати, якщо не приділити цьому увагу, зусилля і час. Відомо, що прочитана вчасно книга може визначити майбутнє життя дитини. Поряд із знаннями про науку і техніку, не менш важливо знати та любити поезію, виховувати свої почуття, хвилюючись за героїв улюблених книг. Саме книга та бібліотека можуть стати сполучним ланцюгом в духовному єднанні дитини та її сім'ї.

— частіше ходіть до бібліотеки;

— більше читайте дитині;

— подавайте власний приклад: нехай дитина частіше бачить, як ви самі читаєте книжку, газету чи журнал;

— даруйте книжки;

— відведіть дитині полицю чи шухляду для найулюбленіших видань;

— беріть книжку в подорож. Від цього вона стане ще цікавішою;

— не уникайте всіх «чому?», «що?», «коли?»... Не залишайте нічого нез'ясованим;

— читайте в будь-який час, коли вам зручно. Дітям легше прищепити любов до читання, ніж дорослим, а найсприятливіші умови для вироблення добрих звичок

— у ранньому віці. Залучити дитину до книжки з малоліття

— це не лише полегшити собі подальше життя, а й зробити його цікавішим, насиченішим.

Насолода, котру малюк дістає від казки, прочитаної перед сном, допомагає розвинути позитивне ставлення до читання. До речі, британські вчені з'ясували, чиї казки на ніч корисніше слухати дітям. Дослідники дійшли висновку, що малюки більш розвинені, коли саме тато читає їм перед сном. Крім того, вони заявили, що татусеві казки краще впливають на дівчаток. Вчені радять татусям якомога більше часу проводити з дітьми за читанням. Адже такі діти виростають розвиненими, кмітливими і артистичними. Насолода, котру малюк дістає від казки, прочитаної перед сном, допомагає розвинути позитивне ставлення до читання. Починати слід якомога раніше. Шестимісячний вік — це вже не рано. Не бентежтесь, якщо дитина не все розуміє або не розуміє, здавалося б, нічого. Нехай малюк звикає до вашого голосу в поєднанні з добрими, ласкавими почуттями й книжкою. Найважливіше у навчанні та вихованні дитини – це приклад дорослих. Це стосується і читання. Якщо дитина бачить, як читають її батьки, то й сама буде тягнутися до книжок. Але пам'ятайте, що примушувати дитину читати чи застосовувати читання як покарання – це найкращий спосіб, як відбити у неї охоту від книжки назавжди. Можна спробувати встановити щоденні норми для читання. Для дітей шкільного віку, які вже навчилися читати 20 хвилин на день – це мінімум, з якого можна починати. Важливо, щоб діти вже з раннього віку звикали до книжок, тож у вашому домі має бути багато літератури. Дитину потрібно ознайомити зі світом книжок, щоб вона побачила, де вони «живуть». В цьому допоможуть прогулянки до книгарні, бібліотеки, де вона зможе обрати книжку, яка їй буде цікавою. Водіть їх до бібліотек, адже важливо, щоб малеча звикала до бібліотечної атмосфери. У свою чергу бібліотекар завжди допоможе дитині зацікавити, підібрати їй саме ту книжку, яка припаде їй до душі. Тільки завдяки спільними зусиллями сім'ї, школи, бібліотеки можна прищепити дитині любов до читання. Адже, читаючи книги, вони матимуть доступ до безцінних скарбів.


Ви можете слідкувати за відповідями до цього запису через стрічку RSS 2.0. Ви можете прокрутити до кінця та залишити відгук. Пінги в даний час не допускаються.