31 березня 2015 | Фоміна Віра

Чи можливо змінити характер?

Щоб сказати чи можна змінити свій характер, варто спочатку дати визначення цьому терміну. З грецької слово «характер» перекладається як відбиток. І дійсно, це поняття включає в себе сукупність рис особистості, які проявляються у звичках людини, його діях у різних ситуаціях і ставлення людини до навколишнього світу. Причому, формується характер постійно, вплив на нього чинять різні фактори – вік, освіта, робота, місце проживання і т.д. Саме тому ми іноді не дізнаємося шкільних друзів, які потрапили в інше середовище – людина змінився, його поведінка і манера спілкування стали іншими. Але якщо на нас такий вплив робить навколишнє обстановка, то чи можемо ми змінитися самі, тільки захотів цього? Психологи кажуть, що це цілком можна виконати, але тільки якщо людина буде щиро бажати подібних змін. В іншому випадку, як не старайся, поліпшити характер не вийде.

Як змінити свій характер?

Так як характер людини формується все життя, то змінити його завдання цілком реальне, правда, не така проста, як може здатися спочатку. Потрібна неабияка сила волі і завзятість, щоб звичну запальність замінити терпінням. Тому перше, що потрібно зробити, це сказати «Я хочу змінити свій характер!» І зрозуміти заради чого ти наважуєшся на зміни. Одна справа, якщо тобі радять якомога швидше змінити характер, пояснюючи, що для дівчини такий норов одні неприємності принесе. Але при цьому ти сама не відчуваєш жодних проблем і живеш розкошуючи. І зовсім інша, якщо ти розумієш, що у всіх неприємностях, які звалюються на тебе останнім часом, винен твій поганий характер. У першому випадку свою безцінну індивідуальність треба оберігати, а друга ситуація вимагає змін у стилі поведінки і звичках.

Звичайно, миттєво змінитися неможливо, для роботи над собою потрібно час. А щоб самовдосконалюватися було простіше, потрібно визначити для себе фронт робіт. Для цього запиши на листку всі риси свого характеру, які б ти хотіла змінити. А потім вибери саму погану рису твого характеру, над виправленням якої будеш працювати в першу чергу. Тепер потрібно детально розписати, як ця риса проявляється, проблеми, які з'являються через негативні дій.

Як змінити риси свого характеру? У світі всьому є противагу: ласкаво-зло, верх-низ, північ-південь і т.д. Так і з нашим характером, для кожною поганою риси можна знайти хорошу сторону. Значить потрібно прагнути замінити свої негативні сторони на позитивні. Тому все на тому ж листочку напиши, як ти тепер будеш реагувати на ту чи іншу ситуацію. Наприклад, ти своєю головною проблемою вважаєш зайву запальність. Опиши останній випадок, коли ця риса характеру підвела тебе. І як треба було вирішити ситуацію. Після написаний сценарій програй в голові, можеш навіть вимовляти вголос репліки, головне не давай поганим емоціям заволодіти собою.

Також поступай і в житті, вчися відстежувати ситуацію і вчасно ловити себе на прояві непотрібних сторін характеру. Не варто лякатися, якщо відразу нічого не виходить, нічого страшного, головне не відступати і продовжувати працювати над собою. Коли одна негативна риса буде переможена, приступай до наступної. Головне не чекати хорошого моменту, обіцяти собі все почати з понеділка або після відпустки, а починати діяти відразу. І гони від себе підлі мислішкі кшталт «я така слабка, нічого у мене не вийде», тому що це не так, змінитися може кожен, варто тільки захотіти.


Роздрукувати статтю
Ви можете слідкувати за відповідями до цього запису через стрічку RSS 2.0. Ви можете прокрутити до кінця та залишити відгук. Пінги в даний час не допускаються.