25 лютого 2021 | Фоміна Віра

Урок звитяги в 6 В класі

24 лютого в 6-В класі відбувся урок звитяги на тему: Леся Українка - вражаючі Факти

Леся Українка – це геній української літератури. Її вірші вчать ще змалку і  здавалось би, що ми знаємо про цю поетесу все. Адже про неї завжди багато говорять,  пишуть  дискутують…Проте Учні 6 класу дізнались та обговорили нові факти з життя талановитої письменниці, про які раніше не знали.

Наприклад, в дитинстві Леся була надзвичайно кмітливою та схоплювала все на льоту. Дівчинка навчилась читати ще в чотири роки, шестилітньою вона вже майстерно вишивала, а у дев’ять – написала свій перший вірш. У 10-річному віці після операції з видалення вражених хворобою кісток, її обидві руки та одну ногу зафіксували у гіпс. Вільною залишалася лише одна нога, пальцями ступні якої вона навчилася грати на фортепіано. Зараз її рояль знаходиться у музеї села Колодяжне, що у Ковельському районі Волинської області.
Про рівень її розвитку свідчить також і те, що всього у 19 років Українка написала підручник «Стародавня історія східних народів» для своїх сестер. Крім того, поетеса знала 7 мов – українську, французьку, німецьку, англійську, польську, російську та італійську. При чому казала, що французькою спілкується краще, аніж російською.
Погодьтесь, що все це – і дійсно ознаки геніальності, адже далеко не кожному таке дано.

Ще один цікавий факт про поетессу полягає в тому, що свій псевдонім Леся Українка(справжнє імя - Лариса Косач) запозичила в дядька – Михайла Драгоманова. Він підписувався як Українець. А оскільки Леся дуже любила свого дядька і захоплювалась ним, то вирішила в чомусь бути схожою на нього. Псевдонім “Українка” з’явився в 1884 році, коли дівчині було всього тринадцять. А Лесею її лагідно називали в сім’ї, тож не дивно, що тверде “Лариса” вона замінила на тендітне та ніжне “Леся”.

Також вражаючим для дітей був факт про те, що Леся Українка ввела в нашу мову такі слова як “напровесні” та “промінь”. Дивно, адже зараз нам ці слова здаються цілком звичними. І в повсякденному мовленні ми однозначно віддамо перевагу слову “промінь” аніж його історичному попереднику “луч”.

 Не менш цікавим був і той факт, що існує астероїд, названий на честь поетеси. Його повна назва – 2616 Леся (2616 Lesya). Це астероїд головного поясу, відкритий 28 серпня 1970 року.

Класний керівник 6 класу Видиш Марина Олександрівна


Роздрукувати статтю
Категорія: Новини школи
Ви можете слідкувати за відповідями до цього запису через стрічку RSS 2.0. Ви можете прокрутити до кінця та залишити відгук. Пінги в даний час не допускаються.