25 лютого 2021 | Фоміна Віра

До 150-річчя від дня народження Лесі Українки

25 лютого 2021 року відзначаємо 150 років з дня народження Лесі Українки (Лариси Петрівни Косач-Квітки) - видатної української письменниці та громадського діяча, однієї з центральних постатей національної культури.

Леся Українка… Це ніжне й дзвінке ім’я належить до найвеличніших імен нашого народу. Псевдонім Лариси Петрівни Косач твердо і назавжди зафіксований у пам’яті кожного українця, і не тільки українця. Леся належить усім, бо її творчість зіткана з різних мотивів світової культури. Гордий дзвін її імені в серцях мільйонів людей породжує не тільки спогад про «Лісову пісню» або «Досвітні вогні», але й палку любов до великої поетеси.

Її біографія відома кожному, хто вивчав літературний процес. Але така сторона Лесиного життєпису, як боротьба з хворобою, - варта нагадування, бо в ній, боротьбі, ховається сила духу, котра зробила з неї велику поетесу.

«Хто вам сказав, що я слабка,

що я корюся долі?

Хіба тремтить моя рука

чи пісня й думка кволі?»

Патріотка до мозку кісток, Леся все своє життя сповідувала високу національну ідею. Коли їй запропонували поміняти російське підданство на австрійське, поетеса відповіла: "Я, звісно, не хочу бути підданою Росії, але в такій же мірі не прагну стати підданою австрійської держави. Я б воліла бути громадянкою незалежної самостійної України."

Вогонь її пісень палає уже понад століття. Це незгасимий вогонь таланту, справжнього, від Бога. Донька Прометея, як назвали її люди, несла цю іскру Божу за життя і несе зараз, устами нашими, її потомків.

«Ні! Я жива! Я буду вічно жити!
Я в серці маю те, що не вмирає!»

З нагоди  150-річчя поетеси в шкільній бібліотеці проведено літературну вітальню  «ЇЇ життя, мов  спалах», де учні глибше дізналися про життя та творчість поетеси, читали вірші письменниці, переглянули  матеріали книжкової композиції, відповідали на запитання вікторини, захоплювалися її мужністю та талантом.

Хай звучить слово Лесі і слово про Лесю, як наша  шана пам’яті!


Ви можете слідкувати за відповідями до цього запису через стрічку RSS 2.0. Ви можете прокрутити до кінця та залишити відгук. Пінги в даний час не допускаються.