8 грудня 2014 | Фоміна Віра

Проект «Червона стрічка»

Image004

  Проблемам СНІДу була присвячена година спілкування, яка пройшла нещодавно у 8-Б класі. Цього  разу змістовний матеріал для учнів підібрали працівники міської бібліотеки, з якою школа підтримує тісні зв’язки. Від бібліотекаря Плієвої Н.Б. ми дізнались багато корисного. Так, наприклад, ми дізнались про історію червоної стрічки СНІДу. Червона стрічка - міжнародний символ боротьби зі СНІДом, який використовують як логотип і ВООЗ, і агентства ООН і незліченна кількість благодійних фондів. Всі так звикли до неї, що мало хто сприймає її в початковій якості - як радикальний арт-проект, який свого часу дозволив перевернути звичні уявлення про епідемію. Цей проект був спланований і блискуче реалізований групою активістів, а народжений він був музою американського художника- Франка Мура Frank Moore (1954-2002).

Своє "відкриття" Франк Мур зробив, працюючи в асоціації художників "Візуальний СНІД", яка об'єднала в 1980-х роках ВІЛ-позитивних людей мистецтва, і продовжує успішно діяти і понині. Захворювання наносило сильну утрату культурі - вже багато талановитих художників, музиканти та інші митці померли від СНІДу. Активісти вирішили привернути увагу саме до цього факту, щоб хоч якось "розворушити" суспільство. Ідея Мура була проста, і, як будь-яка геніальна думка, вона вже давно "витала в повітрі". Це було в 1991 році, і Мур звернув увагу на те, що сусідня сім'я носила жовті стрічки - на знак надії, що їх дочка-військовослужбовець благополучно повернеться з Персидської затоки. Стрічки складалися так, що нагадували перевернену букву "V" - символ перемоги. Для природженого активіста, Франка Мура, боротьба зі СНІДом теж була війною, хай і "внутрішньою" - битвою, якій не видно кінця, а втрати все продовжуються. "Стрічка може бути метафорою і для СНІДу теж", - вирішив він.

Був обраний червоний колір - колір крові, однієї з рідин людського тіла, в якій міститься вірус, але так само і символ "кровного братерства", і пристрасті, яка завжди рухала Муром. Художники з "Візуального СНІДу" на час залишили мольберти, зосередившись на складанні стрічок - їх робили сотні і сотні тисяч, оскільки проект потрібно було зробити популярним в найкоротші терміни.

Для нового символу підготували продуману рекламну кампанію - це і забезпечило успіх. Почалося все з розповсюдження простої листівки, що закликала: "Відріжте червону стрічку 6 сантиметрів завдовжки, потім скрутіть у верхній частині у формі перевернутої" V ". Використовуйте англійську шпильку, щоб прикріпити її до одягу".

Успіх проекту "Червона стрічка" був настільки вражаючим, що багато хто вирішив зробити те ж саме, щоб привернути увагу до інших соціальних проблем. Стрічки почали множитися в неймовірній кількості. Жовта стрічка - символ боротьби з гепатитом С, рожева - боротьба з раком грудей, бузкова - проти насильства над жінками, і це тільки деякі з нескінченного списку.

Скільки б не говорили про те, що червона стрічка як символ приїлася, необхідно визнати, що краще Франка Мура ще ніхто нічого не придумав. Її можна зробити самостійно, вона не вимагає великих коштів, але дозволяє заявити про погляди людини, висловити солідарність з тими, хто постраждав від епідемії. Нехай навіть тільки 1 грудня. Невеликий крок, але все-таки крок, за яким можуть наслідувати й інші.

                                                           Марія Назаренко, учениця 8-Б класу


Роздрукувати статтю
Категорія: Новини школи
Ви можете слідкувати за відповідями до цього запису через стрічку RSS 2.0. Ви можете прокрутити до кінця та залишити відгук. Пінги в даний час не допускаються.