16 лютого 2015 | Фоміна Віра

Птахи взимку

Зима. Все навкруги вкрите снігом.

Завмерли трави, кущі і дерева. Під сніговим покривалом зачаїлися тваринні істоти, а наші друзі птахи по сніговому килиму мандрують в пошуках їжі. Вони, мені здається, заглядають людям в очі і просять порятунку.

Птахи, мабуть, сильно страждають взимку від холоду і голоду. Крижаний вітер гуляє, носиться між будинками і деревами, забирається і під пух і пір'ячко. Не всидіти маленьким пташкам ні на землі, ні на гілці: все покрито снігом, холонуть лапки. Треба стрибати, літати, щоб як-небудь зігрітися. Ох, як важко їм це дається! Шукають вони, де б сховатися від холоду, від страшного зимового вітру.

Лютий - найважчий для птахів місяць.  Місяць лютого холоду і голоду. Зима відчуває, що скоро їй доведеться поступитися своїми правами, ось вона і злиться: то морозом вдарить, то замете буревій. Найгірше, коли після денної відлиги вдарить вночі мороз і відразу заморозить сніг зверху. Така крижана кірка на снігу дуже міцна, жорстка, слизька. Її не розбити ні слабкими лапками, ні дзьобом. Як птахам дістати під льодом їжу - травичку, зернятка? У кого немає сили пробити скло крижаної кірки, той звичайно ж голодує.

А якщо на допомогу пірнатим прийдемо ми ,діти та дорослі люди?  Ми звичайно можемо і повинні допомогти своїм маленьким, слабким пернатим друзям. Їм багато не треба. Хто дасть зерняток, хто - сальця, хто - ягід, хто - хлібних крихіток. О! То скільки їх можна врятувати від голодної смерті!

Ми можемо влаштовувати для птахів маленькі безкоштовні їдальні у дворах і прямо у себе на балконах, біля віконечок у власних домівках. Можемо вивішувати з вікна шматочки хліба на ниточці або встановлювати у дворі годівниці з зерном і хлібом. Горобці і інші наші зимові гості цілими зграйками будуть з радістю відвідувати їх. А синички дуже люблять сало. Тільки не солоне, звичайно: думаю, від солоного вони можуть загинути. А можна взяти дерев'яну паличку, висвердлити в ній ряд дірочок і залити дірочки гарячим салом - свинячим або яловичим. Потрібно дати сала охолонути і вивісити паличку за вікно, а ще краще - повісити на дерево у дворі. Веселі маленькі гості не змусять себе довго чекати. А в подяку за частування покажуть різні трюки: перекидання вниз головою, скік вбік, веселе цвірінькання-це означає: ,,Спасибі!”

Тож закликаю всіх не байдужих: "Допомагайте маленьким пернатим друзям взимку!" Запрошуйте цих милих і кумедних пташок до себе в гості, щоб помилуватися ними та  досита нагодувати їх у цей важкий зимовий період!

 

Учасники гуртка  “Юні друзі природи»

IMG_1470 IMG_1475


Роздрукувати статтю
Категорія: Новини школи
Ви можете слідкувати за відповідями до цього запису через стрічку RSS 2.0. Ви можете прокрутити до кінця та залишити відгук. Пінги в даний час не допускаються.