27 листопада 2015 | Фоміна Віра

Гендерна політика та протидія насильству

Image039                                      Людина не обирає, ким народитися: чоловіком чи жінкою.

                                                          Але, на жаль, саме стать починає визначати все

                                                                                     її або його майбутнє життя

 

Поняття «Ґендер» стає дедалі більш звичним в Україні. Ґендер – це одна з найважливіших складових життя людини, яка стосується всіх його сторін і яка ставить у центр не проблеми жінок, а досягнення партнерських відносин між двома статями. Ґендер є ключем до вирішення проблем не тільки жінок, а й всього суспільства. А гендерна рівність, захищаючи права та можливості обох статей, є основою прав та свобод жінок і чоловіків. Тому коли мова йде про ґендер, то це не обмеження прав чоловіків, а створення можливості для самореалізації й жінок, і чоловіків. Стать не є першопричиною психологічних чи соціальних відмінностей між чоловіками та жінками, тому біологічний фактор не повинен визначати долю чоловіків та жінок в Україні.

«Жінки і чоловіки є двома половинками людства і те, як побудовані стосунки між ними, моделює  людські стосунки взагалі», - до такого висновку прийшли учні 10-11 класів у ході тренінгу «Гендерна політика та протидія насильству», який провела Маслюк Наталія Сергіївна, начальник відділу молоді та спорту управління освіти, молоді та спорту.

Старшокласники брали активну участь у тренінговому заняті, були зацікавленні темою та  методом  впровадження. Під час тренінгу  наталія Сергіївна разом з учнями обговорювали поняття «Ґендер», «справжня жінка», «справжній чоловік». Ґендер – категорія, що означає соціальну особливість статі людини на відміну від біологічної, соціально-рольовий статус. Який визначає соціальні можливості людини – чоловіка і жінки – в будь-яких сферах життєдіяльності. Виконували ряд тренінгових вправ, направлених на вдосконалення сприйняття кожної людини, як особистості незалежно від статі.

Під час вправи «традиційні уявлення про жінку та чоловіка», учнями було створено два списки характеристик: чоловіка та жінки. Наприкінці вправи заголовки списків було змінено так, що характеристики чоловіків стали жіночими, жіночі – чоловічими. Незмінними лишились лише такі характеристики як «Батько» та «Мати» тому, що чоловіки не можуть народити дитину, але вони її зачинають, а жінка виношує в своєму лоні дитину та годує немовля своїм молоком.

Головною метою проведення даного тренінгу було сформувати уявлення сучасної молоді про «Ґендер», про те, що індивідуальні відмінності між людьми набагато більші, ніж між статями, жодна з рис характеру не є монопольним надбанням однієї статі.

Дякуємо Маслюк Н.С. за проведений тренінг та сподіваємось на подальшу співпрацю в даному напрямку.

 

                                                                 С.І.Палієва,

                                                   заступник директора з виховної роботи


Роздрукувати статтю
Категорія: Новини школи
Ви можете слідкувати за відповідями до цього запису через стрічку RSS 2.0. Ви можете прокрутити до кінця та залишити відгук. Пінги в даний час не допускаються.